donderdag 28 februari 2013

wafels


















































English version of the recipe (for 12-15 waffles):

- cook 350 ml ricemilk (lukewarm/warm).
- mix 250 gr. wheat flower, 2 teaspoons wine-stone baking powder*, pinch of salt, 2 teaspoons vanillapowder.
- melt 80 gr. vegetable margarine* and mix it with the milk, 4 eggs and 4 tablespoons of agave syrop*.
- add bit by bit the flower mix.
- bake the waffles by following the instructions of your waffle iron.

Very nice with cinamon, jam, molasses or fresh fruits.

*available at organic food shop.

donderdag 21 februari 2013

aardappel-groente rol























































English version of the recipe (vegetable-potatoes roll):

- preheat the oven at 200C degrees.
- shredd 1 kilogram potatoes and put them in a drain and push out the fluid.
cover a baking try with bakery paper and spread the shredded patatoes on it in a 25x25 cm figure. Sprinkle with salt and pepper and 3 tablespoons of oil and bake for 15 minutes.
- add 1 tablespoon of oil in a pan and bake one clove of garlic and 300 gr. spinach. Let the spinach shrink and push out the fluid.
- cut one red pepper in ribbons, the same with 250 gr. soft goat's cheese.
- cut 15 gr. of basil leaves.
-put the spinach, the red pepper, the goat's cheese and the basil in lenght on the potatoes, next to each other. 
- Sprinkle with salt and pepper and make a roll of the potatoes with the vegetables inside.
- bake another 15 minutes in the oven.
- cut in slices as a side dish for 4 persons or a main dish for 2.

vrijdag 15 februari 2013

bananen broodjes




English version of the recipe (banana-rolls):


- preheat the oven at 200C degrees.
- for 6 rolls mix 2 banana's with 1 egg, sniff of salt and 2 teaspoons wine-stone baking powder*.
- add 50 gr. of bearded wheat and 50 gr. maize flour and mix to a smooth dough
- bake the rolls ready in about 20 minutes in a muffin-tin.

Tip: very nice to add 25 gr. of raisins to the dough. Or cranberries, apricots or cocoa-nibs, just what you like!
 
*available at organic food shop.

maandag 11 februari 2013

favoriet februari: rijstmelk!















































Mijn favoriet van februari is rijstmelk, ik gebruik dit als vervanger voor melk. Natuurlijk kun je ook amandelmelk, haver- of sojamelk  gebruiken. Amandelmelk valt voor mij af omdat ik een noten allergie heb en van soja-producten word ik helemaal niet blij heb ik ontdekt (van veel dingen krijg ik zelfs een zwakke allergische reactie, wat helemaal niet zo vreemd blijkt te zijn als je ook een pinda-allergie hebt: dan onstaat er namelijk kruis-bestuiving tussen pinda en soja) En eerlijk gezegd heb ik de haver nog niet geprobeerd omdat ik dus een kleine verslaving heb ondertusssen voor rijstmelk. Ik gebruik het overal voor: voor mijn havermoutpap, voor pannenkoeken en natuurlijk warme chocomelk. Het beste is namelijk dat ik warme chocomelk super lekker vind maar altijd misselijk werd daarna. Net zoals dat de pap als een baksteen in mijn maag lag. Met rijstmelk dus niet meer! Een geweldige ontdekking. Als je vaak een vervelend gevoel hebt na melkproducten zou ik zeker eens een weekje of twee omschakelen, dan merk je het verschil!

My favorite for Februari is Rice-Milk, I use it as a replacement voor diary-products. Of course you can also use almoundmilk, oat-or soymilk. I can't use almoundmilk because of my nut-allergy and soy-products don't make me happy at all ( of some of the soy-products I even get a small allergic reaction, which isn't that weird if you have a peanut-allergy so I found out: then there is a cross-pollination between peanut and soy). And to be honest I didn't try out the oatmilk because I have developed this small addiction for ricemilk. I use it for everything: for my porridge, pancakes and hot chocolate. The best thing is that I love hot chocolate but it always made me feel sick afterwards. The same with porridge: it fellt like a brick in my stomage. But not with the ricemilk! A wonderfull discovery. If you feel weird after using milkproducts I would definitly recommend to switch for like two weeks, you should feel the difference!

vrijdag 1 februari 2013

sperzieboontjes



















































English version of the recipe (french beans):
For 2 persons:


- cook 500 gr. french beans in salted water in about 8 minutes al dente.
- cut two cloves of garlic in small pieces and fry in olive oil for 3 minutes.
- add 400 gr. tomato puree/tomato pieces and a big pinch of salt and pepper.

- drain off the beans and them to the sauce.
- tear some basil leaves apart and add to the beans.
- nice with shredded baked potatoes.