donderdag 18 september 2014

banaan-rozijnen brood












































English version for the recipe (banana-bread)

- preheat the oven at 175C degrees.
- mash 3 bananas with a fork and add 2 eggs and 60 gr. melted coconut oil*.
- mix to a smooth blend.
- add 300 gr. bearded wheat*, 2 teaspoons of wine-stone baking powder*, sniff of salt and a pinch of vanilla-powder.
- mix to a smooth dough and add 50 gr. raisins.
- oil in a cake tin and bake ready in about one hour.

*available at organic food shop.


donderdag 11 september 2014

nieuwe plek!






























Deze week geen recept of citaat omdat ik ga verhuizen! Ondertussen zit ik midden in het inpakken van dozen en het sorteren van spullen. Ik hoop dat ik volgende week weer iets kan plaatsen, dat mijn werkplek weer is opgestart en de internet verbinding werkt. Zo niet, dan weet je nu waarom ;-) Wil je meer weten over mijn verhuizing, klik hier.
Hopelijk tot volgende week!

No recipe or quote this week because I'm moving to another house! I'm in the middle of packing boxes and sorting out things now. I hope that I'll be back next week, that my workplace is set up and the internet is working. If not, you know why ;-) If you want to know more about my move, click here.
Hope to see you next week!

donderdag 28 augustus 2014

fris-zoete rijst














































English version of the recipe (fresh-sweet rice)

- cook 150 gr. (unpolished/brown) rice according to the directions on the package.
- peel one big carrot and one sweet potato, cut into pieces and cook for 10 minutes.
- fruit one union in a pan with some olive-oil.
- clean one yellow pepper and cut into small pieces. Add to the union and fry for 10 minutes.
- drain off the carrot and the potato and add together with the rice to the union and the pepper.
- add salt and pepper to taste and add curry powder as you like.
- as a last thing you cut the halve of a cucumber in pieces and crumble 50 gr. soft goat cheese and stir everything one last time.

Have a delicious meal!

donderdag 21 augustus 2014

100% natuurlijk

foto uit boekje consumentenbond































Een paar weken geleden bestelde ik de gratis minigids "wat zit er in onze voeding" van de consumentenbond. Het leek mij interessant omdat het over e-nummers, conserveermiddelen en kleurstoffen gaat. Ik eet deze stoffen niet, maar lees er graag over omdat ik de "feitjes" wil weten. Wat nieuw voor mij was is dat fabrikanten blijkbaar alles eraan doen om hun producten toch nog te blijven verkopen. Zo speelt er sinds lange tijd een "E-angst" in onze samenleving dus wat gebeurd er? De e-nummers verdwijnen en daarvoor in de plaats wordt er meer suiker en zout toegevoegd om de producten langer houdbaar te houden. Het verbazendste vond ik de nieuwe rage onder levensmiddelenfabrikanten: clean labelling oftewel "schoon etiketteren". Dit betekend dat je met het etiket de indruk probeert te wekken dat het gaat om een eenvoudig samengesteld product. De fabrikanten mogen zelf kiezen of ze het e-nummer noemen of het additief bij naam. Paprika-extract klinkt vriendelijker dan E160c. Het tweede deel is om stoffen te vervangen zonder e-nummers. "Zonder kunstmatige kleurstoffen" bij bijvoorbeeld de Haribo-beertjes. Ze krijgen hun kleur van spinazie, zwarte bes of andere fruitsoorten. Maar niet altijd betekent de claim "zonder kunstmatige kleurstoffen" dat er eerst wel kunstmatige kleurstoffen inzaten of dat je die wel in vergelijkbare producten aantreft. Net zoals "geen toegevoegde smaakstoffen". De e-nummers worden bijvoorbeeld vervangen door gist-extract, klinkt ook net iets vriendelijker. Maar gist-extract bevat zo'n 3 tot 5% glutamaat, dezelfde stof als E621, dus het is een stiekeme manier om het glutamaat toe te voegen.  Een voorbeeld van "misleiding" is bijvoorbeeld Rivella: het drankje wordt aangeprezen met de claim "met natuurlijke ingrediënten". Maar als je goed oplet merk je dat er ook kunstmatige ingrediënten inzitten anders had er "100% natuurlijk" op gestaan: In Rivella zitten zoetstoffen en conserveermiddelen…
Het lijkt erop dat er alles aan wordt gedaan om de klant de overtuigen dat het natuurlijk en gezond is en vooral ook dat de lijst met ingrediënten begrijpelijk is en niet iets is dat ons bang maakt. Er staan immers geen rare nummers of stoffen op. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar ik hou het er gewoon bij dat als je zelf alles vers toebereidt en niks uit pakjes, zakjes en tubes haalt, je dit alles kunt vermijden!
De consumentenbond heeft een website waar je producten kunt melden die misleidend zijn en waar je zelf ook lijstjes kunt nalezen: klik hier. (deze post is niet gesponsord! Ik verbaas me elke keer weer over de nieuwe trucs van de voedingsindustrie en deze keer heb ik er eens over geschreven ;-)

Sorry, this post is only in dutch. It is about products you can buy in The Netherlands and the law about coloring and seasoning agents, food additives and e-numbers.

donderdag 7 augustus 2014

zomerse tagliatelle



















































English version of the recipe (summery tagliatelle):
For 2 persons:

- prepare 250 gr. tagliatelle according to the directions on the package.

- grate a handful of pine nuts in a dry pan without oil.
- cut one union in small pieces and fry in some olive oil.
- wash a cucumber and cut in with a cheese slicer in long slices and bake together with the union for 2 minutes.
- cut 8 cherry tomatoes in pieces and put them in a big bowl, together with 75 gr. rucola salad.
- crumble 100 gr. soft goat cheese, add to the salad and mix with 4 tablespoons olive oil.
- pour off the tagliatelle and add together with the the cucumber to the salad.
- add salt, pepper and oregano to taste.
- as finishing touch sprinkle the pine nuts over the salad.

donderdag 31 juli 2014

de blauwe bosbes









































Nog een laatste vakantie-foto en dan is het geen groot raadsel waar ik op vakantie ben geweest. Dit stukje gaat over de blauwe bosbes en die groeit natuurlijk met massa's in de bossen van Zweden. Geregeld kwamen we ook mensen tegen tijdens onze wandeltochten die dit gezonde besje aan het plukken waren. Oorspronkelijk komt de bes uit Noord-Amerika waar hij allereerst gebruikt werd voor zijn sterke kleurstof maar al vrij snel werd de genezende werking ontdekt.
De blauwe bosbes is supergezond maar weinig verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn in iedere supermarkt blauwe bessen te koop maar dit is een andere soort die er wel veel op lijkt. De blauwe bosbes heeft veel geneeskrachtige kwaliteiten en daarnaast goed voor de spijsvertering en de doorbloeding. De besjes bevatten een hoge dosis aan anti-oxidanten. In de tweede wereldoorlog gebruikten Britse piloten het tegen nachtblindheid. De werking van de gezonde eigenschappen verminderen snel als je de bes combineert met suiker. Het eten van bijvoorbeeld blauwe bessenjam schiet dan ook aan het doel voorbij. Je kunt de bessen het beste direct na aankoop eten.

One last holiday picture and now it is not a big surprise where I went. This post is about the blueberry and this berry of course grows en masse in the woods of Sweden. During our walks we came across people who were picking this healthy berry. Original this berry grows in North-America where it was used for its strong pigment but soon its medicinal effects were discovered.
The blueberry is very healthy but it's hard to find it in stores. Nowadays you can buy  bilberries in every supermarket but this is a different kind which looks a lot like the blueberry. The blueberry has a lot of medicinal qualities and besides that it is good for digestion and the blood flow. The berries have a high dose of antioxidants. In the second world war british pilots used it agains night-blindness. The medicinal effects diminish quickly if you combine the berry with sugar. For example if you choose to eat a lot of blueberry jam it will have no use. It is best to eat the berries if you just bought them.

maandag 21 juli 2014

terug van weg geweest





























Dit was mijn uitzicht de laatste twee weken terwijl ik mijn ontbijtje at, heel fijn! Ook als je op vakantie gaat is het mogelijk gewoon zo te blijven eten als normaal. Gewoon een huisje huren inplaats van een hotel en zelf alles meenemen om te koken. Dit is misschien voor sommige niet echt vakantie, maar als je allergieën hebt of een dieet volgt is dit toch de beste oplossing. Inplaats van twee weken "zondigen" en een terugval of gezondheidsproblemen krijgen.

This was my view for the last two weeks while having my breakfast, very nice! Even if you go on a holiday is it possible just to eat the way you are used too. Just rent a place instead of a hotel and bring all your food-stuff with you. For some people this may not sound as a holiday, but if you have food allergies or follow a diet this may be the best solution. Instead of thinking "two weeks can't hurt" and afterwards getting health issues again.

donderdag 3 juli 2014

tot snel!




























De komende twee weken ben ik op deze plek, lucky me! Geen internet, wifi en andere social media dus ook geen nieuwe recepten of citaten in deze tijd. Voor iedereen die dan ook op vakantie is of nog op vakantie moet gaan: ik wens jullie veel plezier en tot snel!

The next two weeks I'll be staying at this place, lucky me! No internet, wifi or other social media so this means no new recipes or quotes during this time. For everyone who is also on holiday or still has to go: I wish you a good time and I'll see you soon!

donderdag 19 juni 2014

taco's






















































english version of the recipe (Taco's) for 2-3 persons.

- soak 280 gr. kidney beans over night and cook ready in an hour.
- cut one union and one chili-pepper in small pieces and fry in some olive-oil.
- cut one big carrot and one green pepper in pieces and add to the union. Bake for 15 minutes.
- add 400 gr. tomato puree/tomato pieces and let simmer for 15 minutes.
- ! preheat the oven at 280C degrees.
- put the beans bit by bit in a blender and blend them to a smooth mixture. If needed add some of the cooking fluid if the blending is to hard.
- drain a can of corn (310 gr) and mix also, this does not have to become very smooth.
- add to the tomato and vegetables and add salt and cumin to taste.
- in the mean time put 12 hard taco shells in the oven and heat them according to the instructions on the package.
- fill the shells with the mixture, nice with some shredded goat cheese and lettuce.