donderdag 13 maart 2014

popcorn



















































English version of the recipe (popcorn)

- heat up so much oil in a sauce pan that the bottom is covered
- add a handful of special popcorn-corn and put the cover on the pan
- when the corn is done put the popcorn in a bowl and add directly a big dash of agave-syrup* in the pan. Because of the heat it will melt immediately. Pour the syrup over the popcorn and mix with a spoon. Repeat if you want it sweeter.

*available at organic food shop.

I thought I would never be able to eat popcorn because of the sugar, so this is a nice discovery which I allow myself sometimes to eat. And it tasted exactly like I had it in memory!

donderdag 27 februari 2014

havermout pannenkoeken












































English version of the recipe (oatmeal pancake's):

- mix 1 egg with 250 ml rice-milk.
- add 1 teaspoon wine-stone baking powderand 140 gr. oat flakes.
- let well up for 15 minutes!
- bake the pancakes in oil over a slow fire. The dough is quite thick so this recipe is for about 6, thick pancakes!

- nice with bananas, jam, molasses, red fruit or cinnamon!

*available at organic food shop.

donderdag 20 februari 2014

pimp je koelkast!













































Nieuw in mijn keuken: onze oude koelkast in een nieuw jasje. Ik heb de voorkant met schoolbord-verf beschilderd. Erg handig om boodschappenlijstjes op te maken. Alles wat op is (waar je tijdens het koken achter komt) kan erop geschreven worden zodat je het niet vergeet als je je daadwerkelijke lijstje zit te maken wat mij vaak gebeurd… Ook handig voor receptjes tijdens het koken of gewoon berichtjes aan je medebewoners. En vooral: het ziet er erg leuk uit ;-)

In with the new: our old fridge. I painted the front with blackboard-paint. Very handy to make shopping lists. Everything that is empty or you are missing during cooking you can write down so you won't forget it while you are writing your shopping list, what happens to me all the time. Also good to write a recipe down during cooking or just to write messages to your fellow householders. But mostly it just looks good ;-)

donderdag 6 februari 2014

kikkererwten snack

















































chickpea snack

- preheat the oven at 180C Degrees.
- put 250 gr. of chickpeas* in a bowl and at 2 tablespoons of olive oil.
- add 1 teaspoon salt, 1 teaspoon paprika powder, 1 teaspoon cumin and some pepper and mix.
- spread the peas out on a baking try, covered with bakery paper.
- bake them for 20 minutes, scoop and bake for another 20 minutes. They have to become crispy and a bit darker. You can add more salt if they are ready if you like or use different kind of herbs.

*You can buy the dried chickpeas and let them soak over night and cook for 1,5 hour the next day. Or if you just want to try out this recipe you can buy the ones in a glass, ready to use. Whatever kind you use, let them leak out before you mix them with the herbs!



zondag 2 februari 2014

dit ben ik...





















… aan mijn tekentafel. Een tijdje terug ben ik door "Sis and So" gevraagd of ik iets wilde vertellen over wat ik doe. Ze bieden creatieve mensen die een webshop, bedrijfje of dingen maken de kans om daarover te vertellen en zetten dat op hun blog. Het doel is om elke dag tijdens 1 jaar iemand anders te plaatsen. Je kunt iets meer over mij lezen HIER waar ik ook over deze site vertel.

I while ago I was ask by "Sis and So" if I wanted to talk about what I do. They give creative (dutch) people who started a business, webshop or make things the opportunity to talk about that and they post it on their blog. They started this project and the goal is to post every day for one year a new post. You can read a bit more about me HERE  but unfortunately it is only in dutch. 

dinsdag 21 januari 2014

spitskool met knoflook-aardappelpuree






















































English version of the recipe for 2 persons (oxheart cabbage with garlic-mashed potatoes):

- fry in a big pan an union with some olive oil.

- cut one carrot in small pieces and add to the union.
- cut one oxheart cabbage in small pieces and add together with some water to the union. 
Put the cover on the pan and cook for about 20 minutes. Stir and if needed add some more water if it becomes to dry.
- add salt and pepper to taste.
- add 400 gr. tomato puree/tomato pieces and one teaspoon of oregano.
- in the mean time cook 1 kilo (mealy) potatoes together with 2 garlic cloves.
make puree out of them (I use some of the moisture and rice-milk) and if you don't one to mash the garlic cloves with the potatoes, use a tea-ball if you cook them, then you can easily take them apart later.
- add salt to taste and you are done!


maandag 13 januari 2014

citaat 33



































Ik ben er weer, klaar voor een nieuw jaar! Ik hoop jullie hadden allemaal een goede start in 2014!

I'm back, ready for a new year! I hope you all had a good start in 2014!

zondag 29 december 2013

afscheid voor even







































Het nieuwe jaar begint voor mij meteen met een grote verandering: ik verhuis naar een andere stad en ga samenwonen. Heel spannend allemaal en ook veel werk. Daarom neem ik even voor korte tijd afscheid en hoop dat ik heel snel mijn kleine studio met mijn tekenspullen en computer weer heb opgebouwd, zodat ik weer aan de slag kan, ook met het plaatsen van nieuwe recepten. Tot dan hoop ik dat jullie een beetje geduld hebben totdat ik er weer ben ;-) Ik wens jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar en hopelijk tot gauw!

The new year starts with a big change for me: I move to another city and I'll be living with my boyfriend. All very exhiting but also a lot of work. That is why I say goodbye for a short time and hope that I'll soon build up my little studio with my drawing stuff and computer so I can start working again and post some new recipes. I hope you have a little patience until I'm back again ;-)  I wish all of you a happy new year and I hope to see you soon back here!

maandag 23 december 2013

pittige boerenkool

















































English version of the recipe for 2 persons (spicy curled kale):

- preheat the oven at 150C degrees.
- cut one red chili in small pieces and fry with with olive oil in a big wok-pan.
- add some of the (pre-carved) curled kale, stir and let shrink and add bit by bit the rest of the 500 gr. kale.
- let simmer for about 20 minutes, stir and add if needed some more oil.
- add salt to taste.
- cook 500 gr. crumbly potatoes and make puree out of them (I use some the the moisture and rice-milk)
- add salt and pepper to taste.
take a dish (with a high brim) and add the kale, push it down into the dish so it only covers have of it. Spread the puree and put the dish for about 20 minutes in the oven. If you like you can also put it for a short time under the grill.

woensdag 11 december 2013

tijd voor slingers!

























Een tijdje terug heb ik hier een bericht geplaatst met de vraag om op mijn blog stemmen, zodat het misschien in de lijst kon blijven van beste Foodblog van 2013. Mijn blog stond op nummer 35 en is nu gestegen naar nummer 8! Ik ben hier echt reuze blij mee. De tekeningen maken kost veel tijd, ik krijg niet super veel reacties en soms vroeg ik me af of ik hier wel mee door moest gaan, vooral ook omdat het over zo'n specifiek onderwerp gaat. Ik had daarom ook niet heel veel hoop dat mijn blog in de lijst zou blijven, maar dit is echt heel leuk nieuws. De hele top 50 kun je HIER vinden of klik op de badge hiernaast. Ook kun je er lezen wat er over dit blog geschreven is. Dankjewel aan iedereen die de tijd en moeite genomen heeft om te stemmen!

A while ago I ask you here to vote for my blog, so that maybe it could stay in the list of best Foodblogs of 2013. My blog was placed at number 35 and is now on number 8! I'm really happy with this. The making of the drawings takes a lot of time, I don't get a lot of reactions and sometimes I asked myself if I should continue making this blog, especially because it is about such a specific topic. I didn't had much hope that blog would stay in the list, but this is very good news. You can see the whole top 50 HERE or click on the badge next to this. You can also read what they wrote about this blog, only in dutch... Thanks to every one who took the time to vote!

donderdag 5 december 2013

citaat 32


































Sorry, this time a quote for the dutch followers/readers of this blog, because today we celebrate "Sinterklaas".