donderdag 14 mei 2015

koffiekoekjes

















































English version of the recipe (coffee cookies, for 25 cookies)

- preheat the oven at 175C degrees.
- mix in a bowl 80 gr.  coconut blossom sugar*, a pinch of salt, one teaspoon vanilla powder, 2 teaspoons wine-stone baking powder* and 250 gr. bearded wheat*.
- melt 70 gr. coconut oil* in a pan. Take another little pan and heat 3 tablespoons rice-or almond milk and dissolve 2 tablespoons instant coffee.
- add both substances to the dough and mix. If the dough is to dry, add a little bit more milk.
- make little balls of the dough, push them flat and put them on a bakery try covered with bakery paper.
- bake the cookies  ready in about 10 minutes. Let them cool of.

*available at organic food shop.

donderdag 7 mei 2015

decoration fun!









































Nu het buiten weer lekker weer wordt en er allemaal plantjes naar buiten kunnen worden geplaatst en er druk een moestuintje wordt aangelegd, besloot ik dat ik mijn nu nog niet zo erg groene tuintje wel een beetje op kon fleuren. Ik heb wat normale stenen verzamelt en ze geverfd. Op sommige staan de namen van de planten waar ze bij komen te liggen (zo vergeet je ook niet wat je ook alweer geplant had;-)), de andere zijn gewoon decoratie. Nu nog een doorzichtige lakverf erover heen zodat de verf er niet na een aantal regenbuien af gewassen wordt en het ziet er meteen een beetje kleuriger uit!

It is getting much more sunnier outside and it is time to put some plants outside and to grow some vegetables. So I decided that my garden could use some color now that it is just getting a little bit green outside. I collected some normal stones and painted them. On some of them are the names of the plants (so you won't forget what you planted ;-)), and others are just for decoration. Now I just need to finish them with some varnish so the paint doesn't get washed of after some rain showers and it already looks a bit more colorful!



donderdag 23 april 2015

blauwe bessen-bananen muffins















































English version of the recipe (blue berry banana muffins, for 12 muffins)

- preheat the oven at 180C degrees.
- squash 3 bananas in a bowl and add 2 eggs. Mix it together to a smooth mixture.
- add on teaspoon salt, one teaspoon cinnamon, 2 teaspoons wine-stone baking powder* and 250 gr. bearded wheat*. Mix again.
- melt 75 gr. coconut oil* and add to the dough.
- at last add carefully 90 gr. blue berries to the dough.
- divide the dough in a muffin-tin or in paper muffin moulds.
- bake the muffins ready in about 25 minutes. Let them cool of for about 30 minutes.

*available at organic food shop.

donderdag 9 april 2015

spelt-yoghurt bodems
















































English version of the recipe (bearded wheat-yoghurt flat crusts, for 4 pieces)

- mix 250 gr. bearded wheat with 175 ml (goat)yoghurt and a pinch of salt. Knead till you have a dough ball, split into 4 parts.
- powder your worktop with some wheat and role every part into a flat kind of pancake with a diameter of 20 cm.
- heat some sunflower oil in a frying pan and bake the crusts one by one gold-brown. Add some more oil if needed in-between baking the crusts.
! you can spread these crusts with some vegetable spread and fill them with salad and goat-cheese or grilled vegetables.
! or you make them sweet: spread the crusts with chocolate paste for example and fill with banana.

- there is a lot possible with these crusts, just try fill them with what you like!

donderdag 26 maart 2015

Lets plant!



























Is het weer zover! Tijd om zelf te beginnen met het kweken van groenten plantjes. Elk jaar plant ik wel tomaten, komkommer, paprika, chili's en verschillende soorten kruiden. Ik vind het hartstikke leuk om er mee bezig te zijn, als is het wel best wat werk. Maar het groeien van de plantjes en dan de eerste vruchten te zien, vind ik super!  Dus naast mijn eigen plantjes kon ik natuurlijk de gratis moestuintjes die Albert Heijn dit jaar weg gaf bij de aankoop van boodschappen niet aan mij voorbij laten gaan! Volgens mij heeft ondertussen iedereen wel een moestuintje voor het raam staan ;-) Dit zijn de radijsjes en het is bijna tijd om ze om te potten, ik ben benieuwd…

It is that time of the year again! Time to plant your own vegetables. Every year I start to grow tomatoes, cucumber, peppers, hot peppers and some fresh herbs. I really enjoy doing this, even if it is quite some work. But to see the plants grow and to see the first results make me happy! These are some radish and it is time to plant them in some bigger pots. I'm curious how they will turn out...

donderdag 19 maart 2015

bonen balletjes


















































english version of the recipe (bean snack balls, for about 15 balls).

- soak 150 gr. kidney beans in water over night and cook ready in an hour.
- ! preheat the oven at 180 C degrees.
- put the beans in a blender and blend them to a smooth mixture.
- cut one red union and one clove of garlic in small pieces and fry in some olive oil.
- put the beans in a bowl and add the union and garlic.
- add 2 tablespoons tomato puree, 1 teaspoon paprika powder, 1 teaspoon cumin powder, salt and pepper to taste and 40 gr. oatmeal.
- mix carefully and make little balls of the mixture. If the mixture is to dry, add some olive oil. If it is to wet, add some more oatmeal.
- put the balls on a baking try covered with bakery paper and bake ready in about 20 minutes.
- turn the balls a couple of times to they become brown around.

donderdag 12 maart 2015

lovechock deel 2


























Een hele tijd geleden schreef ik al eens een stukje over de super lekker chocolade van "lovechock" dat je hier kunt nalezen. Lovechock is een chocolade die bestaat uit puur cacao, zonder suiker en melk. Hij wordt gezoet met kokos en is verkrijgbaar in meerdere smaken. Nu eet ik niet heel veel zoetigheid meer, veel maak ik zelf maar heel soms koop ik deze lekkere chocolade en sinds een tijdje hebben ze iets nieuws: "lovechocks Rocks". Dit zijn kleine balletjes bestaande uit zoet fruit of knapperige noten overgoten met een laagje raw chocolate, superfoods en reishi. Heel fijn is dat je ze makkelijk uit kunt delen (wat eerlijk gezegd bij mij niet vaak gebeurd;-)) en dat ze in prachtige doosjes zitten. Ik vind het veel te jammer om deze doosjes weg te gooien, dus heb ik besloten er een klein opberg kastje van te maken. Heel makkelijk door ze op elkaar te lijmen (je kunt er ook nog een dik stuk karton tussen plakken). Nu alleen nog een mooie zijkant ervoor maken en klaar! Zover ben ik helaas nog niet, maar het ziet er nu al vrolijk uit:

A while ago I wrote a little blogpost about the very nice chocolate of "lovechock" which you can read here. Lovechock is a chocolate made of pure cacao, without sugar or milk. It's sweeten with coconut and you can buy it in multiple tastes. I don't eat a lot of sweet things, I make and bake a lot myself but sometimes I buy this chocolate and since a while they have something new: "lovechock rocks". These are little balls of sweet fruit or crunchy nuts pour over with a layer of raw chocolate, super foods and reishi. You can easy pass the box around (which I don't do a lot to be honest;-)) and they come in very pretty boxes.  I think the boxes are to nice to throw away, so I decided to make a little cabinet out of them. Just glue them together (you can also place a piece of thick cardboard in between the boxes). The only thing a have to do is make a nice side face and I'm done! I still have to do this, but I think it looks nice already:





donderdag 26 februari 2015

sinaasappel chocolade pasta















































English version of the recipe (orange-chocolate paste) 

- cut 350 gr. dark chocolate in fine pieces (I use the chocolate from "Vivani"*, this one has 92% cacao and is sweetened with coconut blossom-sugar) and melt it au bain marie.
- grind the skin from one orange.
- cook 250 ml rice-milk* (or coconut-almond or hazelnut milk) together with the orange grind just to the cooking point.
- add the milk to the chocolate and stir to a smooth mixture.
- press the juice out of the orange and add 50 ml juice to the chocolate.
- pour the chocolate in a clean glass jar and let cool down. Keep in the fridge. You can keep the paste for about a week, but here it was almost gone immediately ;-)
- nice on bread, waffles, pancakes or just eat in out of the jar.

*available at organic food shop.

donderdag 19 februari 2015

just eat it









































Heel soms blog ik over dingen die me raken in de voedsel industrie, zoals een stukje over e-nummers bijvoorbeeld. Vorige week zag ik deze documentaire "Just eat it". Veel van wat er in deze documentaire gezegd werd, wist ik wel, maar de feiten en de beelden vond ik toch shockerend en indrukwekkend. Waar het in deze film over gaat is dat veel van ons geproduceerde voedsel niet in onze maag terecht komt, maar direct bij het afval. Of omdat het over de datum is of omdat het niet eens in de winkel terecht komt. Supermarkten blijken zulke strenge eisen te stellen aan de vorm en kleur, dat veel groenten en fruit de schappen niet halen.
De Canadese filmmakers Jen Rustemeyer en Grant Baldwin stellen zichzelf de uitdaging om een half jaar te eten van wat ze vinden in de containers van supermarkten. Grant raakt zo verslaafd aan het vinden van voedsel dat het tot heel andere probleem leidt…. Als het je lukt deze documentaire nog te gaan zien, doe dat! Ik heb hem nog terug kunnen vinden bij "uitzending gemist". Ik vind het shockerend om te zien wat we weg gooien, hoe we met voedsel omgaan. Ikzelf probeer geen voedsel weg te gooien, ik kook precies wat we nodig hebben. Heel soms schimmelt een sneedje brood, dat dan aan de vogels wordt gegeven. Misschien helpt dit, hou ik mezelf voor. Maar het probleem begint al veel eerder in het proces. Met alle mooie groenten die we willen, en niet de scheve bananen of de kromme komkommers…

Sometimes I blog about things that get to me in our food-industry, like a little piece about e-numbers in our food. Last week I watched the documentary "Just eat it". A lot of things that were told in this documentary I already knew, but the facts and the images they showed I found shocking and impressive. This film is about that a lot of our produced food does not find its way to our stomach, but goes straight to the trash. Because it has past its date or because it never finds his way to our stores. Super markets have such strict rules about the shape and color that a lot of our vegetables and fruit never make it to the stores. 
The Canadian film makers Jen Rustemeyer and Grant Baldwin challenge themselves to eat the food they find in the containers of supermarkets for 6 months. Grant gets addicted to finding food that this leads to whole different problems… If you can find this film in your country, go get it and watch it! I found it very shocking to see what we trow away, how we deal with our food. I try not to waste food, I cook the amount of food we eat. Sometimes a piece of bread gets mould, which I feed to the birds. Maybe this helps, I tell myself. But the problem starts a lot earlier in the process. With all the beautiful looking vegetables we want and not the crooked bananas or bent cucumbers…