donderdag 5 februari 2015
rijst met savooie kool
English version of the recipe (rice with savoy cabbage)
- cook 150 gr. (unpolished/brown) rice according to the directions on the package.
- clean half a savoy cabbage and cut in small pieces.
- cook ready in 15 minutes and drain off.
- cut an union in small pieces and fruit in some olive oil.
- clean one big carrot and cut in small pieces and fruit 5 minutes with the union.
- add the cabbage and add salt and pepper to taste.
- add one teaspoon curry powder.
- add 200 ml vegetable cream* (for example rice-cream).
- stir very well and add some more curry powder if you like.
- serve with the rice.
*available at organic food shop.
donderdag 29 januari 2015
donderdag 22 januari 2015
pompoen koeken
English version of the recipe (pumpkin cookies, for about 12 big cookies)
- clean a butternut squash, cut into small pieces and cook ready in 10 minutes, drain off and mash with a fork.
- melt 80 gr. coconut-oil* and add together with 100 gr. honey to the mashed butternut squash.
- add 2 eggs and mix very well.
- mix in a bowl 30 gr. bearded wheat*, 1 teaspoon salt, 2 teaspoons wine-stone baking powder*, 2 tablespoons cinnamon, 1 teaspoon ground ginger.
- add bit by bit to the butternut-egg-mix and mix it together.
- preheat the oven at 180C degrees.
- make little piles with two spoons and put them on a baking try covered with bakery paper.
- bake ready in about 15 minutes.
- nice with some coconut-creme* with a sniff of vanilla or with sugar free chocolate paste*.
*available at organic food shop.
donderdag 15 januari 2015
citaat 50 (for my mom)
Vandaag is het zeven jaar geleden dat mijn moeder overleed. Daarom speciaal voor haar vandaag een grappige Martini quote, omdat ze die zo lekker vond ;-) En ik denk dat ze deze quote wel leuk gevonden zou hebben.
Today it's been seven years since my mother past away. So especially for her today a funny Martini quote, because she liked them ;-) And I think she would have liked this quote.
donderdag 8 januari 2015
hartige taart
English version for the recipe (Hearty pie)
-preheat the oven at 200C Degrees.
-take 5 filo dough* strips and place them on a greased baking try. Grease every strip of the dough with some oil before you put the next strip on it.
-put in the oven for 15 minutes.
-peel 500 gr. sweet potatoes, cut them in pieces and cook them together with a clove of garlic ready in about 10 minutes.
-drain of and mash the potatoes, at salt and pepper to taste.
-heat some oil in a pan and fry two red unions and another clove of garlic.
-cut a green pepper into small pieces and fry with the unions.
-spread the mashed potatoes over the dough, spread the union-pepper mix over the potatoes.
-cut 400 gr. little tomatoes (red, yellow, green) in pieces and spread on top of the pie.
-sprinkle with salt, pepper and dried thyme.
-if you want you can add some goat cheese on top.
-put in the oven again and bake ready in about 15 minutes. Nice with a green salad.
*I buy the filo dough in a turkish or indonesian shop, there are no e-numbers or what so ever in the dough.
Labels:
60 minuten,
aardappelen,
groente,
hartige taart
donderdag 1 januari 2015
donderdag 25 december 2014
een kleine foto collage
Zo vlak voor het einde van het jaar dacht ik, ik plaats nog eens een paar foto's van gerechten die ik uitprobeerde voor dit blog en er receptjes van tekende. Wat opvalt is dat ik alleen foto's gemaakt heb van de desserts en koekjes, waarschijnlijk omdat ik niet goed kan fotograferen en ik dacht: dit lukt me nog wel! Waarom zou ik anders overal tekeningen van maken? ;-) Het is ook een klein bewijs dat ik de recepten ook echt maak voordat ik ze hier plaats. En aangezien het kerstmis is waar het toch ook een heel klein beetje om lekker eten draait, past deze collage wel. Ik wens jullie allemaal een fijne kerst en een goede laatste week van 2014!
Just before the end of the year I thought I would place some picture's of de dishes I made for this blog and where I drew the recipes of. I noticed that I only took pictures from the desserts and cookies, probably because I'm not a very good photographer and I thought: this I can manage! What else would I draw for? ;-) It is also a little proof that I do make the recipes before I place them here. And because it is christmas where it is also a little bit about nice food, this collage fits in. I wish you all a very nice christmas and a good last week of 2014!
donderdag 18 december 2014
donderdag 11 december 2014
trifle
English version of the recipe (trifle) for two.
- put one can of coconut milk* in the fridge over night. Scoop the hard coconut part out of the can and mix with two tablespoons cacao powder. If necessary add some of the left over coconut water to make the mix a little bit smoother.
- crumble 75 gr. (homemade) sugar free cookies* in a food processor or crumble them in a tea towel using a rolling-pin ;-) (tip: use cookies with chocolate bits).
- cut one banana into slices.
- use a glass jar for 500 ml* and cover the bottom with sugar free apricot jam*.
- make a layer with the crumbled cookies, on top of that slices banana and then a layer with chocolate-coconut creme.
- make more layers till the jar is full and cover with some chocolate or coconut grinds.
- you can eat this portion with two persons.
*You can also use two smaller jars or double the quantity for two big jars.
*available at organic food shop.
Labels:
15-20 minuten,
chocolade,
dessert,
koekjes,
kokos
donderdag 4 december 2014
citaat 47 (fijne Sinterklaas iedereen!)
Sorry, today a quote for the dutch readers/followers of this blog because we celebrate "Sinterklaas".
donderdag 27 november 2014
sesam reepjes
English version of the recipe (bars of sesame)
- preheat the oven at 180C degrees.
- grate 150 gr. of sesame seeds in a frying pan without oil.
- mix the seeds in a bowl with 2 tablespoons of melted coconut oil*, 2 tablespoons of agave sirup*, 1 teaspoon cinnamon and a sniff of salt.
- spread the mix on a baking try covered with bakery paper. Flatten the mix wits a spoon.
- bake ready in about 10 minutes, be careful that the seeds do not burn!
- let cool off for about halve an hour and cut into bars or break into pieces.
*available at organic food shop.
donderdag 20 november 2014
Winnaar!…. En nog iets
Misschien lag het aan het soort give-away, maar er waren maar twee reacties op de onderstaande blog-post. Dat maakt de win-kansen natuurlijk des te groter! Ik heb mijn vriend de hand laten kiezen waar het briefje van de winnaar in zat. En hiep hiep hoera: citaat nummer 26 komt jouw kant op Marloes! (ik mail je even voor je adres).
En nog even ander leuk nieuws voor mijn blogje: afgelopen week is het genoemd op twee andere websites. Er is een stukje geplaats over het gebruik van kokos op "hetkanwel", een site over groener, eerlijker en duurzaam leven. Klik hier voor het artikel. En op de site van "Emmy sport & dance workouts, een site over beweging, voeding en een gezonde levensstijl, klik hier om het te lezen. (Bij Emmy sport ik zelf, maar had geen invloed op het plaatsen van het stukje over mijn recept).
Maybe it was the sort give-away, but there were only two reactions to the blog-post below. But that makes the chances to win better for those who participated! I let my boyfriend choose the hand where the note of the winner was in. And hip hip hurray: quote number 26 is yours Marloes!
And some other nice news for my blog this week: it has been mentioned on two other websites. The articles are only in dutch, but if you want to take a look, click here and here.
donderdag 13 november 2014
hip hip hurray: give-away!
Vorige maand bestond mijn blogje twee jaar dus snel even iets feestelijks! Ik geef 1x een geprinte versie van een van mijn getekende citaten of een receptje weg. Ga rechts naar de link "citaten over eten", daar vind je ze allemaal terug en kijk welke je leuk vind. Of misschien heb je een favoriet recept, dan kan ook. De print wordt in bovenstaand lijstje (10x15 cm) naar je toe gestuurd. Laat een commentaar achter en vertel me wat je graag zou willen en volgende week wordt de winnaar bekend! Oja: ik geef er ook een weg via de Facebook pagina, dus dubbel kans!
Last month my blog existed two years so I wanted something festive! I'll give away a printed version of one of my drawings with food quotes or a recipe. Go the link "citaten over eten" on the right where you can find them all and see which one you like most. Or maybe you'll have a favorite recipe (only in dutch). The print will be send to you in the above frame (10x15 cm). Leave a comment and tell me what you would like to have and I announce the winner next week! And on the Facebook page I also give a print away, so you can try twice!
donderdag 6 november 2014
kokos-eier koeken
English version of the recipe (coconut-egg cookies, for about 12 big cookies)
- preheat the oven at 160C degrees.
- add 100 gr. coconut flour and a pinch of salt into a bowl.
- mix with 6 eggs and add slowly 250 ml coconut milk.
- melt 80 gr. coconut oil* and add to the mix.
- add one teaspoon vanilla powder and 4 tablespoons agave sirup*.
- let the dough rest for 15 minutes, so the coconut flour can absorb the fluid. The dough gets more thick this way.
- make little piles with two spoons and put them on a baking try covered with bakery paper.
- bake ready in about 20 minutes until the cookies are light golden brown.
*available at organic food shop.
Abonneren op:
Posts (Atom)